Wat als uw hond schade aanricht buiten uw schuld om?

U neemt uw trouwe viervoeter wellicht mee naar familie en vrienden. Maar wat als uw hond schade aanricht buiten zijn schuld om? Wie is er dan aansprakelijk voor de geleden schade? Een voorbeeld uit de praktijk:
Tim gaat met zijn jonge hond op bezoek bij een vriendin. Zij heeft zo’n langorig, zacht, grijs konijn. Het beest loopt vrij rond en zit op de bank als Tim met zijn hond binnenkomt. De hond begint te blaffen als hij het voor hem vreemde beest ziet. Het konijn schrikt enorm, maakt een rare sprong, valt van de bank en breekt zijn poot. De dierenartsrekening is niet mals. Wie moet die rekening betalen?
Eigenaar is aansprakelijk
Als eigenaar van een hond of ander huisdier bent u verantwoordelijk voor het dier. En als het dier schade aanricht, bent u daar als eigenaar ook aansprakelijk voor. Dat is een risicoaansprakelijkheid. Het ontstaan van de schade hoeft dus niet uw schuld of de schuld van het dier te zijn. Het feit dat het dier de schade aanricht, is voldoende reden voor aansprakelijkheid.
Verzekering
Nu hebben de meeste mensen in Nederland een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), in de volksmond ook wel WA-verzekering genoemd. Die verzekering dekt de schade waarvoor u wettelijk aansprakelijk bent. In die verzekering is ook de schade die uw huisdieren aanrichten gedekt.
Onenigheid over wie de rekening moet betalen
Tim vond dat hij niet hoefde te betalen. Hij kon er niets aan doen dat het konijn losliep. Dat beest hoort in een hok. De vriendin dacht daar anders over. Tim belde zijn verzekering en die betaalde inderdaad de rekening. Maar het is niet altijd zo eenvoudig en niet altijd komen de partijen er zo soepel uit.
Arag voor verzekerd van advies